Анализи

Бришење на Македонството

Зоран Заев во спрега со САД, ЕУ и НАТО, го реализираа громорозниот план за распад на нашата држава, Република Македонија. Заев под нивно менторство ги поткопа темелите на националниот суверенитет и, територијален интегритет на нашата држава.Го пресече македонскиот корен, го разгради македонското нац

Не смееме да бидеме заложници на Преспанскиот договор

Македонија денес го живее сонот  на ЕУ, НАТО и САД заедно со СДС и Зоран Заев . Поминаа скоро три недели од почетокот на процесот на уставните промени. И покрај дискриминираната волја на граѓаните кои го кажаа своето “НЕ” за уставните промени, и “НЕ” за Преспанскиот договор на референдумот од

Nasilen obid za promena na imeto

Поминаа неколку дена од оној црн петок, ( 19.10.2018 година)  од седницата во Собранието на Република Македонија, на која се гласаше за уставните промени. Симптоматично е тоа  што,  седницата беше зкажана за 12 часот, но таа се одржа дури во доцните ноќни часови, во 22 часот, 2 часа пред полноќ.

Alastair Stewart: North Macedonia? Don’t you ‘North Briton’ me!

Scotland kept its national identity through maintaining a distinct heritage within the UK; but Macedonia is giving its away, writes Alastair Stewart “Where are you from?” asked our waiter in a bustling Kalithea bar. “I’m from America, my friend is from the Netherlands, and my partner is from Scot

Welcome to Bulgaria, the world’s fastest shrinking nation

Bulgaria, the EU’s poorest state, is playing very slow catch-up with western Europe. Read our three-part series, “Rich land, poor land”, on wealth in Europe, including Derek Scally’s report from super-rich Germany, Daniel McLaughlin’s profile of Bulgaria, below, and Patrick Smyth’s assessment of wea

Клучот е во рацете на ВМРО ДПМНЕ

Владата го почна процесот за уставни измени без 2/3 мнозинство. Таа на вонредна седница, на 8.10.2018 година го усвои предлогот за пристапување кон измени на уставот на Р. Македонија, а утредента тој се најде на комисиска расправа. Одлуката на Владата да започне еден ваков процес кој што е спроти

Another lost generation?

Romanian children born today will have the lowest human capital in Europe by age 18 due to poor education and healthcare, according to World Bank’s first report “The Human Capital Project”. The index is designed to capture the amount of human capital a child born today could expect to attain by a

“Vlasta I SJO pocnaa so zaplasuvanja I uceni”

Dikaturata vo Makedonija pocna da si go pokazuva vistinskoto lice! Vlasta toa go pravi poradi obidot za spas na sopstvenata reputacija , koja se poveke ja gubi I pred narodot , I pred megjunarodnata zaednica,  posle neuspesniot referendum. Sega, koga sme na pragot od neminovnite I predvremeni izb

Se poizvesni se predvremeni izbori

Pomina euforijata okolu referendumot, koj bese cisto promasuvanje na SDSM I Vladata na Zoran Zaev. No, I iznenaduvanje za celata zapadna politicka elita, EU, NATO I SAD od rezultatot, I nacinot na sprotivstavuvanje na makedonskiot narod , vo zacuvuvanjeto na drzavata I nacionalniot identitet. Narodo

Vtora faza od Prespanskiot dogovr

Referendumot za Severna Makedonija propadna! Republika Makedonija ostana! Narodot si go kaza svoeto na referendumot sto se odrza na 30-ti septemvri. Kaza deka e protiv referendumot, deka e protiv Prespanskiot dogovor, kaza deka e protiv promenata na imeto. I pokraj site zaplasuvanja, uceni, potkupuv